Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat, Vilanova i la Geltrú celebra cada any el 17 de gener l'acte principal de la Festa dels Tres Tombs, una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.
Es celebra pels voltants del 17 de gener.
Les generacions més grans del poble ja havien sentit a parlar de la festa als seus avis. Es desconeix des de quan es celebra. La referència més antiga de la festa de Sant Antoni d’Alcanar es troba en un document del 1873, escrit pel mossèn Andrés Queralt, fent esment a la festa i a la benedicció d’animals. Es conserva una fotografia de l’any 1929.
La Festa de Sant Antoni d’Alcanar se celebra el cap de setmana posterior a la festa del 17 de gener. Comença dissabte al matí i dura fins diumenge al vespre.
La celebració, molt arrelada al barri de Sant Antoni, s’ha anat ampliant a tota la ciutat, no sols en el recorregut de la cavalcada sinó també amb altres actes que s’organitzen durant la setmana. L’acte central és la cavalcada que es celebra el dissabte més proper a la festivitat de Sant Antoni (17 de gener). En dies previs s’organitzen actes com poden ser jornada de portes obertes, xerrades i debats, cine fòrum, Carrusel de la Guàrdia Urbana obert al públic, activitats a la hípica de la Foixarda, i tot tipus d’activitats de descoberta del món dels animals i de la tradició vinculada als traginers.
Al voltant del 17 de gener (festivitat de Sant Antoni Abat)